Kunstenaars in residentie

De kunstenaarsgemeenschap Nieuw en Meer biedt een gastatelier aan op hun terrein. We verwelkomen aanvragen van kunstenaars in alle disciplines voor werkperioden van maximaal drie maanden.

Gelegen in de prachtige omgeving van de Oeverlanden, een park grenzend aan het meer 'Nieuwe Meer' in Amsterdam, biedt het gastatelier de ideale omgeving voor kunstenaars op het gebied van persoonlijke reflectie en concentratie, maar ook voor uitwisseling en samenwerking met kunstenaars uit onze gemeenschap.

Oorspronkelijk een wapen- en munitiedepot voor de Nationale Defensie, dateren de eerste gebouwen uit 1918 en maakten ze deel uit van de 'Stelling van Amsterdam'. Nadat de militaire opslagplaatsen buiten gebruik raakten, werd het complex in de zomer van '88 gekraakt. Sindsdien opereert Nieuw en Meer volledig onafhankelijk en biedt het momenteel onderdak aan ongeveer 100 kunstenaars, bewoners en kleine bedrijven. De onafhankelijke positie en de unieke locatie zijn onvergelijkbaar binnen het culturele landschap van Amsterdam. Het centrum van Amsterdam is gemakkelijk bereikbaar met de fiets of met de bus (20 minuten).

In de afgelopen jaren heeft Nieuw en Meer de nadruk gelegd op de duurzaamheid van de gemeenschap en het terrein, met name met betrekking tot het onderhoud van de gebouwen en de ecologische aspecten van het omringende land en de permacultuur. In onze Cantina en op ons voorplein worden af en toe evenementen georganiseerd, variërend van kleine concerten of theatervoorstellingen tot tentoonstellingen en workshops.

De Studio

De gaststudio is handig gelegen in een van onze hoofdopslaggebouwen. Het heeft een oppervlakte van 48m2 en is voorzien van een eenvoudig slaapgedeelte, een keuken, douche, toilet, vloerverwarming en wifi. De huur bedraagt € 425,- per maand, inclusief het gebruik van huishoudelijke apparaten, water en elektriciteit. Stellen betalen € 550,- per maand.

Goed om te weten

Artist in Residence Nieuw en Meer wordt volledig op vrijwillige basis gerund, zonder enige extra financiële ondersteuning, met als doel de diversiteit van onze gemeenschap te handhaven en te bevorderen en de kunsten in het algemeen te stimuleren. We kunnen geen dagelijkse ondersteuning of begeleiding bieden. Daarom moeten gastkunstenaars komen met een gezonde doe-het-zelf mentaliteit en bereid zijn om hun eigen contacten en regelingen te treffen. Dat gezegd hebbende, zal onze gemeenschap zeer bereid zijn om te helpen wanneer dat nodig is! Af en toe tijdens het verblijf van de kunstenaars wordt er een kleine bijeenkomst of diner gehouden om contact te leggen met de kunstenaars van Nieuw en Meer. Aan het einde van elk verblijf wordt een presentatie van het uitgevoerde project verwacht voor de bewoners van Nieuw en Meer. We zullen je ook vragen om wat materiaal (foto's, teksten, etc.) over je werk en proces te delen voor onze Facebook-pagina en archieven.

Aanvraag Indien geïnteresseerd, vul dan het onderstaande aanvraagformulier in en stuur het gevraagde materiaal digitaal naar: air@nieuwenmeer.nl 


Download hier het aanvraagformulier

Residencies 2024

Hanna Burgers (NL)

Leendert van Accoleyen (BE)

Alexander Stewart (USA)

Residencies 2023

Tushar Madhav (IN)

Thom van Hoek (NL)

Blandine Herrmann  (FR)

Niels Klavers (NL)

Residencies 2022

Neil White and Tina O’Connell (UK)

Roxane Mbanga (FR)

Marina Dykukha (UA)

Anastasija (Nastija) Kiake (NL)

Residencies 2021

Fien Veldman (NL)

Daycollective (NL)

Donglai Meng (CN)

Jazmin Charalambous (UK)

Residencies 2020

Iris Woutera (NL)

Suzy Faiz (Australië)

Anastasia Osoianu (MLD)

Ré Phillips (USA)

Residencies 2019

Jelle van Houten, (NL)

Hamideh Sadeghieh, IRAN
Yu Zhang (CN)
Gianni Baha
(IT)

Residencies 2018

Yasuhiro CHIDA (JP)
Vladimir Opara & Maya Opara (RUS)
Charles Goss (USA)