Hero Image

Nieuw en Meer, een vooraanstaand kunstenaarscollectief in Amsterdam, heeft meer dan 100 workshops en studio's en draagt aanzienlijk bij aan de vorming van zowel het creatieve als ecologische landschap van de stad, waardoor het levendige culturele erfgoed verrijkt wordt.

Agenda

Petit Samois 2024-07-06

34e EDITIE PETIT SAMOIS - VANAF 13:00 UUR TOT LAAT

Op de eerste zaterdag na 'Samois-sur-Seine / Fontainebleau in Frankrijk wordt jaarlijks het Gipsy Jazz Festival georganiseerd ter herdenking van het muzikale erfgoed van Django Reinhardt, genaamd "Petit Samois", gelegen tussen de zigeunerwagens in de achtertuin van Nieuw en Meer.

Dit muziekfestival werd in 1990 gelanceerd op initiatief van de bewoners en bassist Cor Jonker. Het is een traditie geworden die zelfs na de verhuizing van Cor jaarlijks wordt voortgezet door de bewoners.

Gipsy jazzmusici worden vriendelijk verzocht zich bij voorkeur tot een week van tevoren aan te melden op +316 27458547.

OCEANUS. Een nieuw ritueel 2019 - 2021

Rituelen lijken op stenen; ze zijn onverstoorbaar, onveranderlijk en op zichzelf staand. Rituelen zijn het exacte tegenovergestelde van menselijke onzekerheid. Rituelen bevrijden de deelnemers van hun dagelijkse vragen en onzekerheden. Rituelen kunnen emoties temmen zonder ze te onderdrukken. Rituelen houden het individu stevig vast in de greep van de groep. Rituelen communiceren dat wat niemand kan uitdrukken of begrijpen. Rituelen verzachten het verlangen naar betekenis door hun perfecte vorm. Rituelen geven de persoon iets om aan vast te houden als compensatie voor zijn/haar gebrek aan 'compleetheid'.

– Walter Weyns

Oceanus was een op objecten gebaseerde performance, volledig gemaakt van keramiek, ontwikkeld door Erin en Gosia tijdens een drie maanden durende residentie aan het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk.

In deze interactieve performance werd het publiek uitgenodigd om zich te verbinden met het fenomeen water. Water wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd, maar de waterschaarste in Nederland tijdens de hete zomer van 2018 was een schrijnende herinnering aan de waarde ervan. Door klimaatverandering worden veel mensen wereldwijd nu geconfronteerd met onzekerheid over schoon drinkwater.

Met de intentie om een ritueel te creëren dat onze eerbied en dankbaarheid voor water toont, leidde Oceanus het publiek langs drie keramische altaren: twee keramische handen, die water als schaarste vertegenwoordigden; een keramische boot, die de rol van water in het verbinden van mensen en goederen symboliseerde; en een badkuip, die water in overvloed representeerde.

Terwijl het publiek van altaar naar altaar bewoog, hielden ze kleine keramische objecten in hun handen, zoals druppels, neuzen en oren, en werden ze onderdeel van het werk. Tijdens de processie voerden dansers rituelen uit om de deelnemers door een meditatieve ervaring te begeleiden, diep waarderend voor het water in ons leven.

Kunst Corso 2024-05-25

Het Kunst Corso verenigt alle vormen van kunst en groeit uit tot een uniek spektakel. Het Art Corso is een voetgestuurde parade met meer dan 16 praalwagens die kunst naar de straten brengt. Met het Art Corso vieren we de levendige kunst- en cultuursector van Amsterdam en pleiten we voor een leefbare en betaalbare stad voor iedereen. Want wat voor stad wil Amsterdam zijn?

Zaterdag 25 mei 2024, start om 13:00 uur. Voor het derde jaar op rij presenteert de Culturele Stelling van Amsterdam (CSA) een feestelijke ode aan haar stad met het Amsterdam Art Corso, dat zich een weg baant door Amsterdam. Het Corso start om 13:00 uur in het Vondelpark en gaat via Museumplein, Leidsestraat naar de Dam, Rozengracht, Haarlemmerplein en eindigt met een finale bij het Stenen Hoofd!

Leden

Alle leden

Kunstenaars in residentie

Sinds begin 2014 biedt de kunstenaarsgemeenschap Nieuw en Meer een speciale studio voor gasten aan. De residentie staat open voor kunstenaars van alle disciplines en voor een periode van één tot drie maanden. Lees meer over Kunstenaars in Residentie.

Lees meer

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het Nieuw en Meer complex een wapen- en munitiedepot van Defensie. De eerste gebouwen dateren uit 1918 en maakten deel uit van de Verdedigingslinie van Amsterdam. Tot begin jaren tachtig van de 20e eeuw werd het terrein door Defensie gebruikt. Na het laatste conflict in 1962 in het toenmalige 'Nederlands Nieuw-Guinea' raakten de militaire opslagplaatsen in onbruik.

Op 25 juni 1988, toen Marco van Basten een collectieve extase veroorzaakte in Nederland, werden de gebouwen aan de Oude Haagseweg 51 aan de rand van Amsterdam gekraakt door een groep kunstenaars en activisten van de kraakpand aan de Conradstraat 11.

Lees meer

Contact

Stichting "Nieuw & Meer"
Oude Haagseweg 51, 1066 DC Amsterdam
stichting@nieuwenmeer.nl
Huurdersvereniging "Niks Minder"
vereniging@nieuwenmeer.nl

Toewijzingscommissie
toewijzing@nieuwenmeer.nl

Kunstenaars in Residentie
air@nieuwenmeer.nl