Over ons

Nieuw en Meer is één van de grootste kunst- en bedrijventerreinen van Amsterdam. Het uitgestrekte complex van 3,7 hectare bevindt zich op een schiereiland in de uiterste zuidwest hoek van Nieuw West ingeklemd tussen het Nieuwe Meer en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Gelegen in een dynamische omgeving tussen de Zuidas en Schiphol behoort Nieuw en Meer als professioneel kunstenaarscomplex substantieel tot het creatieve stadslandschap van Amsterdam. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de ecologische waarden van het gebied.

Groene As

Het terrein ligt in een belangrijk natuur- en ecologisch gebied dat onderdeel is van de Groene AS en grenst het aan het Amsterdamse Bos. Mede hierom wordt het terrein al sinds jaren ecologisch beheerd. Sinds enkele jaren behoort het gebied bovendien officieel tot de Hoofdgroenstructuur (HGS) van Amsterdam.

Download Beheerplan 2019

Diversiteit en onafhankelijkheid

Op een vloeroppervlak van ca. 9000m2 zijn ruim 100 kunstenaars en aanverwante bedrijven gevestigd. De voormalige munitieopslagplaats van Rijksdomeinen werd in 1988 gekraakt en vrij spoedig gelegaliseerd. Van meet af aan werd gestreefd naar een zo groot mogelijke diversiteit aan professies op creatief dan wel ambachtelijk gebied. Vrijwel alle disciplines binnen de beeldende en toegepaste kunsten en diverse ambachten zijn vertegenwoordigd (van schilderkunst tot webdesign en van gitaarbouw tot staalconstructies). Uitzonderlijk is het complex alleen al vanwege het feit dat het terrein nog steeds zonder enige vorm van subsidie geheel zelfstandig wordt beheerd en bestuurd.

Cultureel netwerk

Nieuw en Meer is onderdeel van de Culturele Stelling van Amsterdam. CSA is een groot Amsterdams netwerk van kunst- en cultuurproducenten die werkzaam zijn aan de rafelranden van de stad. Nieuw en Meer is vanaf het begin betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van dit initiatief dat gericht is op uitwisseling, solidariteit en zichtbaarheid van deze productieterreinen.