Nieuw en Meer, een vooraanstaand kunstenaarscollectief in Amsterdam, heeft meer dan 100 workshops en studio's en draagt aanzienlijk bij aan de vorming van zowel het creatieve als ecologische landschap van de stad, waardoor het levendige culturele erfgoed verrijkt wordt.
Wat weten we over bruggen? En over het bouwen van bruggen? Zowel in fysieke als in metaforische zin?
Tijdens 24H Nieuw-West opent het ateliercomplex Nieuw en Meer—gelegen op een schiereiland bij de Nieuwe Meer—wederom zijn deuren voor het publiek. Bezoekers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de "Emsterdam Bridge Experience," ontworpen door Roos Oomen en Timon Tamminga. Deze ervaring leidt hen naar drie bruggen, gebouwd door Maurice Bogaert (Let Us Meet in the Middle), Sander van Deurzen (Brug) en Arjen Lancel (Groeibrug).
Op het terrein vindt een "Kunst Brocante" plaats, en in de Kantina kun je jezelf en je oren verwennen met Jazz Bites, terwijl in KATE, LAB een selectie van visueel verbluffende films vertoont.
De toegang is gratis, hoewel sommige onderdelen van het programma een donatie of betaald entree vereisen.
Sinds begin 2014 biedt de kunstenaarsgemeenschap Nieuw en Meer een speciale studio voor gasten aan. De residentie staat open voor kunstenaars van alle disciplines en voor een periode van één tot drie maanden. Lees meer over Kunstenaars in Residentie.
Lees meerOorspronkelijk was het Nieuw en Meer complex een wapen- en munitiedepot van Defensie. De eerste gebouwen dateren uit 1918 en maakten deel uit van de Verdedigingslinie van Amsterdam. Tot begin jaren tachtig van de 20e eeuw werd het terrein door Defensie gebruikt. Na het laatste conflict in 1962 in het toenmalige 'Nederlands Nieuw-Guinea' raakten de militaire opslagplaatsen in onbruik.
Op 25 juni 1988, toen Marco van Basten een collectieve extase veroorzaakte in Nederland, werden de gebouwen aan de Oude Haagseweg 51 aan de rand van Amsterdam gekraakt door een groep kunstenaars en activisten van de kraakpand aan de Conradstraat 11.
Lees meerStichting "Nieuw & Meer"
Oude Haagseweg 51, 1066 DC Amsterdam
stichting@nieuwenmeer.nl
Huurdersvereniging "Niks Minder"
vereniging@nieuwenmeer.nl
Toewijzingscommissie
toewijzing@nieuwenmeer.nl
Kunstenaars in Residentie
air@nieuwenmeer.nl