Twoday ’05

15|05|05 – 16|05|05
Nieuw en Meer,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

Twoday is een tweedaags openbaar spektakel in het Pinksterweekend op 15 en 16 mei 2005. 50 Ateliers en werkplaatsen van Nieuw en Meer en Rijkshemelvaart, beide gevestigd aan de Oude Haagseweg, worden gedurende twee dagen opengesteld voor publiek.

Met de ‘Beambus’ kon de avontuurlijk ingestelde bezoeker zich laten vervoeren tussen de beide ateliercomplexen. Deze tot rijdende bioscoop omgebouwde bus, is een project van Vera Broos, Nils Krook en Rob Hagenouw. Tijdens de tocht kijkt men niet door het raam, maar naar een projectie van exotische oorden. Dankzij de kunsten van de chauffeur waant men zich werkelijk op safari over ruw terrein in plaats van op de keurig geasfalteerde Oude Haagseweg. Ook buiten de ateliers manifesteerden de kunstenaars zich met werk. Een aantal van deze projecten ontstonden door incidentele samenwerkingsverbanden. Zoals het zeer in het oog springende strand in de vorm van een vulva op de kade aan de ringvaart (Martin Stroober en consorten) en een geluidssculptuur ‘Cultuur gonzen’ van Nils Krook en Bjorn Warning met geluiden uit de nieuwe wereld. Om de ideeën van de Toekomstclub te concretiseren is er een initiatief gestart onder de naam ‘Knooppunt Nieuwe Meer’.

Knooppunt Nieuwe Meer is een verzamelplaats waar de uitwisseling en samenwerking tussen de gebruikers van de Nieuw en Meer even belangrijk is als de uitstraling naar de buitenwereld toe. Op de binnenstraat heeft Knooppunt Nieuwe Meer een object geplaatst waarin werd gediscussieerd/gefilosofeerd over de ‘toekomst’ van het Nieuw en Meer complex. Er vonden live interviews met publiek plaats over de ontwikkelingen in de omgeving van de Oeverlanden en het complex Nieuw en Meer (een initiatief van Tineke Tromp, Semna van Ooy en Liet Heringa). Sabine König en Marion Smäh maakten er een documentaire van.

In de kiosk, dit jaar onder de naam ‘Kassa’, werden kleine kunstobjecten verkocht van diverse kunstenaars en bedrijfjes van beide terreinen. Bezoekers konden hier tevens informatie opvragen en het programmaboekje en de ‘waaier’ verkrijgen. De ‘waaier’ is een presentatie-boekje. Het lijkt nog het meest op een stalenkaart waarin op ieder blad een presentatie in beeld en/of tekst van individuele huurders te zien is. Het geheel geeft een indruk van de diversiteit aan activiteiten die hier plaatsvinden. Voor het horecagedeelte waren er vrijwilligers van de Rietveld Academie om te helpen. In hun kielzog kwam een Kroatische filmploeg een item maken voor een tv programma over Amsterdam (Red Carpet, Urednik: www.novatv.hr).

Organisatie: Nicolle Schatborn, Hester van Dapperen
Vormgeving programmaboekje en flyer: Rosetta Spadaro i.s.m. Nicolle Schatborn
Idee en realisatie ‘waaier’: Amrit Ozo (C.J. Veldkamp), Pipsquaek was here!!!, Pieter van Schelt.

Deze Open Dagen 2005 zijn mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsdeel Slotervaart.