Speelobject Aldo van Eyck

Het speelobject van Aldo van Eyck staat al enige jaren op het terrein van N&M. Hoe dat object op ons terrein terecht gekomen is, blijft nog onduidelijk. Tijdens de open dagen op 11 en 12 september 2021 zijn bij het speelobject op het Nieuw en Meer aluminium boxen geplaatst met boekjes met informatie over Aldo van Eyck.

Aldo van Eyck was architect. Hij kreeg opdrachten ter ontwikkeling van de stad Amsterdam. Aldo van Eyck bekommerde zich om de kwaliteit van speelmogelijkheden voor kinderen in de stad. Hij realiseerde tussen 1947 en 1978, nieuwe speelplaatsen op diverse plekken in en om Amsterdam. Om de verbeeldingskracht en inventiviteit van kinderen te stimuleren maakte hij simpele objecten in harmonieuze composities om het associëren van kinderen te stimuleren. De objecten hebben geen aangewezen functie. Ze kunnen gebruikt worden op verschillende manieren, afhankelijk van het spel dat gespeeld wordt.

Tijdens de open dagen op 11 en 12 september 2021 zijn bij het speelobject op het Nieuw en Meer aluminium boxen geplaatst. In de boxen zitten boekjes met informatie over Aldo van Eyck, zijn speelplaatsen in de stad en de architectuur van het burgerweeshuis dat hij ontwierp. De boxen staan naast het bankje zodat daar rustig een boekje gelezen kan worden terwijl de kinderen op het speelobject bezig zijn. Dit is geheel in de lijn van wat Aldo van Eyck beoogde met zijn speelplaatsen.

Lees ook Herontdek de speelplaatsen van Aldo van Eyck (Van Eesteren Museum)

Bekijk het programma van de Open dagen 2021