“Schilders reis”

Expositie van Annemarie Eilers en Marcella van Zanten

1|10|22 – 31|10|22

De maand oktober in de Stompe Toren te Spaarnwoude

Elke zondag geopend van 12.00-16.00 uur

De opening op 2 oktober om 15.00 uur wordt verricht door:

Jaap Versteegh, kunsthistoricus

In dit project is het Van Zanten ‘s doel een ode aan het werk van Eilers te brengen door in haar eigen stijl te schilderen met een aantal van Eilers onderwerpen en door werken van de twee kunstenaars naast elkaar te zetten zodat deze elkaar versterken. Dit kan zijn door de abstrahering van een onderwerp of door eenzelfde soort onderwerp anders weer te geven. Speciaal voor dit project zijn een aantal werken geschilderd.

Eilers en Van Zanten gingen regelmatig schilderen op diverse locaties in Nederland, Engeland en Frankrijk. Eilers werk straalt energie uit door haar dynamische manier van schilderen en haar opvallende kleurgebruik. Zij werkte direct reagerend op de vaak mooie omgevingen waar ze langs kwamen. Annemarie ’s auto was als een rijdend atelier.

Van Zanten neemt langer de tijd voordat ze begint, ze zoekt meestal naar een symbolische compositie, symbolisch voor de ervaring op die locatie. De warmte van Spanje, de vervreemding van roodkleurige boerderijen aan de kust van Denemarken, de excentrieke vormen in de duinen of de speelse branding van de zee met allerlei spullen erin.

Voor het project in Spaarnwoude heeft Van Zanten een idee van Van Gogh geleend. Van Gogh reageerde bijvoorbeeld op verbeeldingen van de kunstenaar Hiroshige uit Japan door in zijn eigen stijl een geisha te schilderen met zelfverzonnen karaktertekens eromheen. Een eigen stijl ontwikkelen is wat kunstenaars zich ten doel stellen en wat best een ingewikkeld gegeven is. Eerst moet je loskomen van alles wat je vroeger hebt geleerd en gedacht en vervolgens zoek je naar een bij jouw temperament passende stijl.