Toru Nora Company

Artist in Residence at Nieuw en Meer from 01-08-2016 till 01-10-2016.
Read more about Artists in Residence

Duo Nora Tinholt en Toru Fujimoto maken experimenteel theater en performances. Zij verbleven in augustus en september 2016 als gastkunstenaars in AIR Nieuw en Meer.

“Nieuw en Meer is een bijzondere plek waar ongeveer honderd autonome kunstenaars hun werk-woon plek hebben. We zijn van alles tegen gekomen tijdens ons verblijf, van schietstoelbouwers tot lassers tot ganzen levertjes en roze interieurs. Omringd door appelbomen en trampolines doet Nieuw en Meer aan als een walhalla voor de (werkende) kunstenaar.

Twee maanden hadden we het geluk in de ‘AIR’ van Nieuw en Meer te wonen en te werken. We waren midden in de ontwikkeling voor een nieuwe voorstelling die in première zou gaan op het Amsterdam Fringe festival en de ruimte leende zich goed voor repetities en het bouwen van decor. Door de afgelegen lokatie was het mogelijk nog tot s’avonds heel laat te oefenen en te bouwen. We werkten met twee muzikanten, de trompettiste Ania Brzenzinska en de N’goni speler en percussionist Hassie Dune en daarnaast nog met de licht ontwerpster Petra Eikelenboom. Zij kwamen langs op het atelier om te werken en repeteren voor de voorstellingen in het CREA-theater.

Uiteindelijk speelden we de voorstelling ook nog op het atelier zelf, tijdens de “Open Atelier Dagen”. Het was uitdagend om de voorstelling ook op locatie te spelen, het zorgde ervoor dat we moesten zoeken naar spontane oplossingen en tussenwegen. Maar uiteindelijk werd deze voorstelling het meest speciaal. De voordelen van het werken op locatie en de mogelijkheden tot het creatief en optimaal gebruiken van de ruimte zorgden zeker voor nieuwe inzichten!

Naast het maken van deze voorstelling hadden we ook een avond lang een grote groep Rietveld studenten op bezoek van de ‘onzichtbare’ afdeling LIVE-Works begeleidt door Pien Vrijhof. Pien vroeg ons of ze met de studenten langs mocht komen om hen kennis te laten maken met de plek en hen te introduceren met ons werk. Voor deze avond organiseerden we een performance en een workshop die de studenten een kijkje gaven in de mogelijkheden van de lokatie en bredere multidisciplinaire kunstvormen.

Samenvattend was het een heel productieve en spannende werkperiode waarin we veel konden uitproberen en initiëren.”

nora-toru

Toru Nora Company

-“Wij zoeken naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen, verhalen zonder woorden. In de meeste gevallen spreken beelden onze taal en onderzoeken wij via beweging en muziek het leven van onze personages.”-

Toru Nora Company is ontstaan op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, daar zijn Nora Tinholt en Toru Fujimoto, beiden studenten aan de Beeldende Kunst afdeling, hun samenwerking begonnen. Sinds hun afstuderen in 2011 is performance van grote invloed geweest op hun repertoire en geïnspireerd door vele reizen, ervaringen en verschillende scholen, ontwikkelden de performances zich complexer en meer technisch. Met een visuele achtergrond, behoudt hun theater een sterk beeldend karakter en komt het tot leven in de vorm van installaties, schilderijen en sculpturen. Een ander belangrijk aspect in hun werk is beweging, geïnspireerd door methodes als van Lecoq, Feldenkrais, Philippe Genty en kenjitsu-Martial Arts, die beweging geven aan hun beelden en leven aan hun personages. De performances worden muzikaal begeleid door het duo Ania Brzenzinska en Hassie Dune die hun muziek componeren op de bewegingen van de performers en zich daarbij laten inspireren door instrumenten als de trompet, ngoni, cuica en verschillende percussie instrumenten.

www.torunoracompany.com