Iris Woutera (NL)

Artist in Residence at Nieuw en Meer from 01-03-2018 till 31-05-2018.
Read more about Artists in Residence

Project: Blobbing

De transformatie van BLOB naar het naakte lichaam zal verteld worden door middel van een performance, begeleid door live muziek.

Hallo, ik ben Iris Woutera zintuigelijk en ruimtelijk ontwerper. Ik maak sculpturen die ik in een live presentatie laat zien. Denk hierbij aan een expositie met performance. Vaak in samenwerking met performers en eventueel muzikanten. 3 maanden ben ik in residentie geweest bij Nieuw& Meer, voor mij een bijzonder tijd.

Als startend kunstenaar (uit Amsterdam), heb ik aan veel dingen tegelijkertijd gewerkt tijdens de residentie. Zoals het opzetten van mijn kunst praktijk, oude werken en ook nieuwe werken. Door de stilte en rust in en rondom Nieuw & Meer, was er veel ruimte om door te ontwikkelen. Voor mij een heerlijke tijd om aan terug te denken. Ook de bijzondere ontmoetingen met de gevestigde kunstenaars op het terrein waren inspirerend. Met Lydia Schouten, Rens Bouma heb ik een door Nieuw & Meer geïnitieerd werk gesprek gevoerd over de praktijk van het kunstenaarschap.

Tijdens de residentie heb ik aan twee nieuwe werken gewerkt. Een daarvan heet ‘Collective Loom’, performance met een cirkelende sculptuur gemaakt van gerecyclede opgooi tentjes. Het project is in september 2018 in première is gegaan tijdens Fringe festival.

En ik heb proeven gemaakt van het werk ‘Crackleware’. Dit werk heb ik gepresenteerd tijdens mijn eindpresentatie van mijn residentie. Het was een bijzondere uitvoering! Ik heb een performance gegeven in samenwerking met 2 performers en de ‘sculptuur proeven’ die ik had gemaakt tijdens mijn residentie. Nieuw & Meer heeft een fantastische dag verzorgd met eten voor de bezoekers, een grasveld met picknick banken en een zang koor dat tevens een uitvoering gaf. De combinatie van optredens werkte goed en er is een gevarieerd publiek op het event af gekomen. Daarna heeft Crackleware in september in de Bavo Kerk Haarlem gespeeld en in november tijdens de museumnacht in het Willet-Holthuys museum.

Beiden werken ‘Collective Loom’ en ‘Crackleware’ zijn nog volop in ontwikkeling, het eindresultaat zal dus nog vorm gaan krijgen in de toekomst.

www.iriswoutera.com