Romy Yedidia en Teun Castelein

Project Space Nieuw en Meer

22|05|21 – 23|05|21
Nieuw en Meer,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

Project Space Nieuw en Meer, Amsterdam
Expositie/performance op 22 en 23 mei van 13 tot 18 uur
Hapjes en drank aanwezig

Om 13.00 uur Performance ‘Corniche’ door Romy Yedidia.

Na een gedwongen isolement van 6 maanden door het Corona virus zijn wij trots om de deuren weer te openen met een expositie van 2 talentvolle jonge kunstenaars. De expositie belooft een spannend evenement te worden en vindt plaats op het voorterrein en in het Paviljoen van Nieuw en Meer.

Romy Yedidia (1990) is beeldend kunstenaar geboren in Tel Aviv, Israël. In 2017 behaalde ze haar BA in Architectural Design aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar oeuvre beslaat onder andere uit beeldhouwwerken, installatiekunst en performances. Yedidia’s werk onderzoekt het vrouwelijk lichaam en de representatie ervan in de media. Ze brengt problematiek rondom indoctrinatie door middel van propaganda aan het licht en bevraagt genderperformativiteit in de Westerse maatschappij.
Architecturale elementen, zoals het gebruik beton, metaal en gips, verwijzen naar de eeuwenoude traditie en voortdurendheid van de onderwerpen die Yedidia aankaart. Essentieel in Yedidia’s werkwijze, is het gebruik van haar lichaam als een transformerend object waarmee kritiek op body-politics gegeven wordt. Haar interactieve performances, die steevast een beroep doen op het uithoudingsvermogen van de kunstenaar, hebben een focus op materialiteit en resulteren in blijvende objecten.

Romy Yedidia ontving de prestigieuze bijdrage voor Jong Talent van het Mondriaan Fonds (NL) en de excellentie beurs bij het Holon Institute of Technology in Israël. Haar werk is onder andere tentoongesteld bij De Bijenkorf (NL), Beelden in Leiden (NL), U10 Art Space (Belgrado, Servië), Looiersgracht 60 (Amsterdam, NL), UY Studio (Berlijn, DE). Yedidia’s werk is gepubliceerd in magazines zoals iGNANT, Mister Motley, Milica Magazine en Lost Painters. Romy Yedidia woont en werkt in Amsterdam.

www.romyyedidia.com/

Teun Castelein is beeldend kunstenaar, sinds 2 maanden werkend op Nieuw en Meer.
Op zaterdag 22 mei lanceert kunstenaar Teun Castelein een nieuw project met de titel ‘Totems’ op kunstenaarsterrein Nieuw en Meer. Wees welkom voor de aftrap ervan op het grasveld voor het Nieuw en Meer Lab tussen 15u en 18u.

Totems is een speels en licht subversief project over onze doorgeslagen regelgeving en de houdbaarheid ervan. Het raakt aan thema’s als de privatisering van onze samenleving en de verspreiding van desinformatie.

Wie het oeuvre van Castelein een beetje kent weet dat hij geen schilderijen of sculpturen produceert en verkoopt. Toch lenen de tools voor dit project zich heel goed voor boven de bank. Dus mocht je ooit een werk van ‘Teun Castelein’ willen bezitten dan is dit een unieke kans daartoe.

Bio:
Teun Castelein noemt zichzelf een ‘eenmans-conglomeraat’, opererend vanuit Amsterdam met de ambitie om de wereld over te nemen. Hij wordt ook wel een ‘onuitputtelijke multi-ondernemer’ genoemd. Met zijn projecten onderzoekt en bevraagt hij het functioneren van de vrije markt en de overlevingskansen voor het artistieke en humanistische daarin. Castelein studeert in 2007 af aan het Sandberg Instituut met het project ‘Artvertising’, waarbij hij het academiegebouw verandert in een grote reclamezuil. Met een gemiddelde van één nieuwe onderneming per jaar bouwt hij gestaag aan zijn oeuvre. Voor zijn onderneming ‘Rederij Lampedusa’ ontving hij de PAX vredesduif en werd hij genomineerd voor ‘Amsterdammer van het jaar’. Zijn ondernemerschap geeft Castelein door aan kunstacademiestudenten van The University of the Underground en de Willem de Kooning Academie. In zijn vrije tijd speelt hij in de pop-rock formatie ‘The Geert Wilders’.

www.teuncastelein.com
www.instagram.com/teuncastelein

Het Lab is een nieuw initiatief gestart om wisseltentoonstellingen te maken aan de buitengevel van de Keet en bovenop de opslagcontainer naast het hek. Semna van Ooy zal het spits afbijten met de site-specific installation ‘Before Collapse’. In september zal Maurice Bogaert een installatie voor de container of de Keet maken. Naar verwachting zal de oplevering in september of oktober plaatsvinden.

Nog altijd Corona-proof!

Wij mogen totaal 50 personen op het voorveld ontvangen. In de Keet 5 personen per 15 min.
Tijdens het weekend van 22/23 mei zorgen wij voor maximale hygiene, zeep en desinfecterende handgel.
Iedereen moet op 1,5m afstand van elkaar blijven.
Blijf thuis als je verkouden bent, loopneus hebt, keelpijn of verhoging hebt. We rekenen op uw begrip.

LAB Nieuw en Meer