Oog van de orkaan

Groot toekomstdebat over een dynamische omgeving

21|06|08
Nieuw en Meer,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

Groot toekomstdebat met dynamische buurt.

Het kunstenaarscomplex Nieuw en Meer bevindt zich op het schiereiland tussen het Nieuwe Meer ten zuidwesten van Amsterdam en de Ringvaart van de Haarlemmermeer. Ten noorden van het terrein raast het verkeer van de A4, op een zelfde steenworp afstand ten zuiden van het terrein ligt het Amsterdamse bos en ten westen voelen we de nabijheid van Airport Schiphol. De omgeving kenmerkt zich door grote economische belangen en bijbehorende bouwontwikkelingen. Het vertegenwoordigt echter ook belangrijke natuur- en ecologische waarden. Het NM terrein ligt hierin als een verscholen eiland (letterlijk door haar ligging op een schiereiland) waar weliswaar hard wordt gewerkt maar waar in vergelijking met de directe omgeving een zekere landelijke rust behouden is gebleven.

Wij zien ons terrein als een eigenzinnige luwteplek in een dynamisch gebied. Tegelijkertijd behoren we als kunstenaarscomplex, dat huisvesting biedt aan circa 110 ateliers en bedrijfsruimten, substantieel tot de Creatieve Stad van Amsterdam. Met dat besef leek het ons de hoogste tijd om eens kennis te maken met de Orkaan om ons heen, en vice versa. Door dit debat op ons terrein te organiseren en de rol van gastheer op ons te nemen plaatsen we ons voor één dag in het middelpunt, het Oog, daarvan.

Op zaterdag 21 juni 2008 organiseerde het Knooppunt Nieuwe Meer dit uitzonderlijke toekomstdebat waarbij we met de omliggende bedrijven, organisaties, instellingen en bewoners van gedachten wisselden over onze gezamenlijke toekomst in dit gebied. Uitgangspunt: de verschillende toekomstperspectieven tot het jaar 2041. Om het debat op gang te brengen waren de volgende sprekers uitgenodigd: Dirk Sijmons (landschapsarchitect en Rijksadviseur voor het landschap) opende het debat met een verhaal over wat er speelt op wereldschaal en hoe je daar op lokaal niveau met toekomstverwachtingen op kan anticiperen.  Andere sprekers waren: Peter Hoogervorst van de Stelling van Amsterdam, provincie Noord Holland; Jeroen Boomgaard. Lector Kunst en Publieke Ruimte. Verbonden aan de UVA Amsterdam en de Rietveld Academie; en Niko Koers, voorzitter van Stichting Nieuw en Meer. Moderator van het debat was Martijn Daalder.

Aanwezig waren vertegenwoordigers van o.a.: Schiphol Group, Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam, SADC (Schiphol Area Development Company), het Rieker Business Park, Dutch Design Hotel Artemis, de Zuid-as/ ABC (Amsterdam Bright City), Platform 21, de Vereniging Oeverlanden blijven, Stadsdeel Slotervaart, Het Amsterdamse Bos en bewoners aan de Ringvaart Haarlemmermeer.

Met dank aan:
Techniek: Liesbeth Almekinders
Geluid: Björn Warning
Geluidshengelaar: Rens Greidanus
Camera: Sabine König, Lydia Schouten
Grafisch Ontwerp: Ditbureau, Odile Lemstra
Fotografie: Thomas Lenden
Catering: Maria Spadaro en L.T.J. Produkties

Zie videoverslag (nog toe te voegen)