Ondersteboven

4|11|17 – 5|11|17
Engelmunduskerk,  Kerkplein 1,  Velsen-Zuid

Alweer voor de twaalfde keer doet de Engelmunduskerk Oud Velsen mee aan de Kunstlijn Haarlem. Dit jaar is Tammo Schuringa ”artist-in-residence” in de Engelmunduskerk. Speciaal voor het Kunstlijnweekend wendt Tammo Schuringa nieuwe ideeën en technieken aan voor zijn installatie.

Openingstijden
Zaterdag: 4 november : 11:00 – 17:00 uur
Zondag 5:  november: 12:00 – 17:00 uur. Afsluitende borrel van 16:00 to 17:00 uur

Ondersteboven

Bij de tentoonstelling ‘Ondersteboven’ in de Engelmunduskerk bouwt Schuringa voort op zijn eerder gemaakte collages.
Naast de collages toont hij nu ook een meer dan levensgrote ‘topsy-turvy pop’ op een centrale plek in de kerk. De pop heeft twee gezichten, een zwart en een wit gezicht. Schuringa plaatste de pop in een draaibaar frame waardoor de bezoeker zelf de pop van gedaante kan laten wisselen. Door te draaien aan een zwengel laat de pop afwisselend haar zwarte en witte gezicht zien.
Al in de 19de eeuw bestond de ‘topsy-turvy doll’, waarschijnlijk ligt haar oorsprong in het Amerikaanse plantageleven.
Er zijn allerlei theorieën over de betekenis van de pop. Een ervan is dat zwarte slavinnen overdag voor de kinderen van hun witte meester(es) moesten zorgen en ’s avonds voor hun eigen kinderen. Zij zouden hun eigen kinderen een ‘topsy-turvy doll’ gegeven hebben om zo alvast voorbereid te zijn op hun toekomstige zorgtaken. Hoe dan ook, de pop van Schuringa roept op haar beurt ook weer vragen op en zet aan tot bespiegelingen over thema’s als racisme en kolonialisme.
Topsy Turvy - Tammo Schuringa