Once in a lifetime

Met werk van Danielle van Ark

12|05|16 – 28|08|16
Oude Kerk,  Oudekerksplein 23,  Amsterdam

Vanaf 12 mei tot en met 28 augustus is de nieuwe tentoonstelling Once in a Lifetime te zien in de Oude Kerk. Vier van de acht participerende kunstenaars hebben speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk gemaakt. Once in a Lifetime is samengesteld door Nina Folkersma en tot stand gekomen door samenwerking tussen de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond.

Het gaat om het moment, het besef dat hier een broze schoonheid ontstaat die eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar is en in deze tijd van eeuwige heropvraagbaarheid van bestanden zijn unieke bestaan ontleent aan dat wat zich bevindt, voltrekt, openbaart en ontvouwt op dit ene moment op deze ene plaats.
– David Van Reybrouck

Er zijn talloze manieren om naar de tijdelijkheid van ons leven te kijken. Bijvoorbeeld vanuit de religie, waarin er traditioneel veel vertrouwen is in een hiernamaals. Of vanuit het humanisme, waarin de mens uitgangspunt is en ons eenmalige leven op aarde centraal staat. En vanuit de kunst, waarbij kunstenaars onze menselijke conditie verbeelden en bevragen. In de tentoonstelling Once in a Lifetime belichten acht kunstenaars verschillende aspecten van leven en vergankelijkheid. Welke sporen laten we na? Hoe gaan we om met tijd, herinneringen, de dingen die verloren gaan?

Once in a Lifetime nodigt je uit om na te denken over jouw leven van begin tot einde. Omgaan met de eindigheid ervan is allerminst gemakkelijk, tegelijkertijd is het ook een bron van kracht. Want hoe zou het zijn als het leven oneindig is? Dan zou de tijd, jouw tijd en je hele leven zijn waarde wellicht verliezen.

Vier kunstenaars – Daniëlle van Ark, Amie Dicke, Job Koelewijn en Muntean/Rosenblum – maakten speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk. Ze zochten daarbij betekenisvolle plekken in de kerk om hun werk te presenteren. Curator Nina Folkersma selecteerde tevens bestaande werken van vier andere kunstenaars: Michaël Borremans, Stan Brakhage, Folkert de Jong en Yehudit Sasportas. De kunstwerken bieden verschillende perspectieven op het mysterie van leven en dood. Ze sporen je aan om je bewust te zijn van wat jouw leven eenmalig, kwetsbaar en onherhaalbaar maakt. Precies zoals in de uitspraak van de Belgisch auteur David Van Reybrouck, die als motto van de tentoonstelling fungeert.

oude kerk
Donderdag 12 mei t/m zondag 28 augustus 2016
Openingstijden: ma – za 10:00 – 18:00 uur | zo 13:00 – 17:30 uur

tickets.
Toegangsprijs: € 10,- (gratis met Museumkaart, korting voor leden van het Humanistisch Verbond op vertoon van het lidmaatschapsnummer aan de balie)