Landen 2014

11|10|14 – 12|10|14
De Oeverlanden,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

De vierde editie van het kleinschalige en gemoedelijke Festival, vindt plaats op een bijzondere en eigenzinnige locatie waar het publiek twee dagen lang op expeditie kan naar kunst in de natuur. In het park kan het publiek twee dagen lang op expeditie naar kunst in de natuur, zoals installatiekunst van Boomhuttenfest, experimentele muziek door Amir Bolzman, locatiefotografie van Patricia de Ruijter en nog veel meer!

Zie voor meer informatie:  LandenFestival 2014 programma (pdf)

Locatiegebonden kunstwerken Landen festival, nodigt kunstenaars uit om De Oeverlanden tijdelijk te beheren.

Waar nodig worden zij ondersteund door natuurbeheerders. Zo maakt architectengroep Venividimultiplex (o.a. bekend van hun lichtinstallatie onder het Rijksmuseum tijdens het Amsterdam Light Festival 2013) in het park een nieuwe interactieve installatie. De 16-jarige Jasper Schiphof observeert de in het gebied aanwezige vogels en insecten. Dit doet hij met zijn camera, veel geduld en een beetje geluk. Alles wat je ziet is echt. Geen enkele opname is geënsceneerd. Hij wordt bijgestaan door regisseur Agnes de Ruijter (Taarten van Abel, Maartens moestuin). Instrumentbouwer en geluidskunstenaar Amir Bolzman zal op locatie verschillende muziekinstallaties maken en met zijn luchtige, lachwekkende ‘Biovon’ composities ten gehore brengen. Patricia de Ruijter maakt locatiefoto’s van afval dat in de natuur is opgenomen en vervolgens geërodeerd tot prachtige vormen.

Toegankelijkheid
Landen Festival is – net als het landschapspark – voor iedereen (gratis) toegankelijk en er heerst een ongedwongen en spontane sfeer. Het programma is gevarieerd en gericht op zowel (jong)volwassenen alsook kinderen en jongeren. Deelnemen aan een locatiedansvoorstelling, zelf houtskool maken, objecten bouwen onder leiding van groenbeheerders… voor wie wil is er genoeg interactiviteit en avontuur te beleven!

Ecologisch verantwoord Festival
Landen wordt zoveel mogelijk ‘gemaakt’ op basis van wat er is; het duurzaam gebruik van materialen, energie en natuurlijke voorraden. Het cradle to cradle principe speelt een belangrijke rol; een ontwerp of voorstelling mag geen negatieve invloed hebben op het milieu. Drinkbekers en bordjes zijn composteerbaar, stroom wordt gehaald uit wind en water, muzikanten spelen akoestisch. Met natuurlijke hulpbronnen worden uiteenlopende culturele presentaties gemaakt, waarbij altijd iets onverwachts kan gebeuren. Ook al het eten en drinken is in principe ecologisch verantwoord en zoveel mogelijk afkomstig van producenten uit de buurt. Bovendien kan de inrichting en de vormgeving van het festival naderhand bijdragen.