Landen 2010

30|10|10 –
De Oeverlanden,  Oude Haagseweg,  Amsterdam

De natuur als uitgaanscentrum! Dans door het bomenbos in de nacht, struin over de ´floating market´, en plof neer op kussens van bladeren. LANDEN simuleert het ‘binnengevoel´ in de buitenlucht. 31 oktober 2010 wordt het LANDEN festival gehouden op landschapspark De Oeverlanden in Amsterdam. Een ecologisch festival dat met beide benen in de natuur staat. Rozenbottels plukken, rocket stoves maken en overleven met de elementen in de Oeverlanden. Maar ook kunst, muziek, film en dans.

Kunst
De Deense grafisch vormgever Mads Vind Ludvigsen ontwikkelde het perfecte keilsteentje en zal een ‘skipping stone’ competitie leiden. Kunstenares Liesbeth Bijwaard maakt van ’pallethout’ de toegangspoort van het festivalterrein. Verder zijn er verschillende buitenkunst-projecten en de “Drijf Sauna”. Paul Vendel maakt een kunstwerk voor 3 dagen waarbij hij gebruik maakt van de verborgen technieken  uit de  natuur .

Floating Market
Er is een drijvende markt, waar eten en andere producten verkocht worden. De basis voor het eten komt zoveel mogelijk bij boeren uit de buurt vandaan. Ook wordt er jam verkocht die is gemaakt van rozenbottels uit de Oeverlanden.

Afval bestaat niet
Tijdens LANDEN is er bijzondere aandacht voor het ‘cradle to cradle’-principe; een ontwerp moet bijdragen aan het millieu. Afval is voedsel voor de omgeving. Een letterlijk voorbeeld vormen de ‘vlaaiers’ die door het POO project vervaardigd zijn: flyers van het festival ‘100% Oeverlanden!’ volledig gemaakt van de stront van de Schotse Hooglanders uit het park. Bordjes en bekertjes zijn composteerbaar en stroom komt uit wind en water. De inrichting en de vormgeving van het evenement kunnen na 31 oktober als voedsel voor de natuur bijdragen aan de biodiversiteit in het landschapspark.

Praktisch
We organiseren een (deels) buitenfestival in het hart van de herfst, dus hebben we nagedacht over wat te doen bij slecht weer. Uiteraard is er gezorgd voor voldoende beschutting. Waar mogelijk betrekken we de weersomstandigheden bij het festival. Houd voor meer praktische informatie (aanvangstijden, bereikbaarheid, etc.) onze website en volgende persberichten in de gaten.

Deze kickoff is mogelijk gemaakt door Stadsdeel Nieuw West, St Nieuw en Meer, restaurant Aquarius, St Oeverlanden blijven.