Kleinbeeld

Werk van Paul en Jef Nassenstein

18|06|21 – 25|07|21
Luycks Galery,  Nieuwlandstraat 31,  Tilburg

positivnegativs

Als oude negatieven uit een vergeten archief, die jaren na dato alsnog zijn afgedrukt. De recente tekeningen van Paul Nassenstein tonen fragmenten van een wereld die zich op associatieve wijze laat lezen. Een toneel van de wereld met verwijzingen naar ontdekkingsreizen, in verval geraakte architectuur en vergeten podia. Het is aan de kijker om uit te maken of hier nog een strijd geleverd moet worden of dat de voorstelling al lang geleden is afgelopen. Ondanks de donkerte en dreiging is er ruimte voor ironie en wordt, zoals steeds in Nassensteins werk, fatalisme met humor bezworen. Die voelbare dualiteit vormt een wankel evenwicht waarvan de uitkomst ongewis blijft. Nieuwe maar tegelijkertijd vervlogen beelden lijken ongewild iets te vangen van het soms zo ongrijpbare heden. De ondertitel, positivnegativs, lijkt te zinsspelen op die dubbele lading, op een wereld waar niets is wat het lijkt.
Ondanks hun narratieve karakter overstijgen Nassensteins fabelachtige werken telkens weer het puur anekdotische. Zijn oeuvre omvat naast gouaches en tekeningen op klein, soms minuscuul formaat ook schilderijen van 2 bij 3 meter.
In de tentoonstelling zijn tevens twee ‘videostillevens’ te zien van Jef Nassenstein, de vader van Paul. Ook deze lijkt al dan niet onbewust te verwijzen naar de wereldomvattende viruscrisis dat ons nu al 2 jaar in de greep houdt.

Meer informatie Luycks Gallery