It is not easy being an individual

Maartje Folkeringa en Danielle van Ark

17|09|22 – 18|09|22

Project Space Nieuw en Meer, Amsterdam organiseert in het Paviljoen op het voorterrein van Ateliercomplex Nieuw en Meer, Oude Haagseweg 51, Amsterdam:

op 17 en 18 september 2022 van 14 tot 18 uur

Finissage op zondag van 16-18 uur

Hapjes en drank aanwezig

‘It is not easy being an individual’ is een zin die Danielle van Ark in het dagelijkse leven veelvuldig gebruikt. Deze zin benoemt precies de overeenkomst tussen de artistieke praktijken van Danielle van Ark en Maartje Folkeringa. Beiden reageren in hun werk onder meer op de gecompliceerde (ongeschreven) regels van onze hedendaagse samenleving en uit persoonlijke ervaringen, maar beiden doen dit vanuit een andere invalshoek. In het werk van Daniëlle van Ark is het verstrijken van tijd een primair motief. Haar interdisciplinaire werk (oa. fotografie, sculptuur, installatie) bevat veel referenties aan de culturele- en kunstgeschiedenis en hebben vaak een origine in gevonden en toe-geëigende (bron)materialen. Ze benadrukt de fragiliteit en tijdelijkheid van het leven alsmede haar eigen positie als kunstenaar met haar leven en ervaringen als inspiratiebron. De aangesneden inhoudelijke thema’s zijn onder andere sociale status, vergankelijkheid en sterfelijkheid, de tijdelijkheid van dingen evenals de tijdelijkheid van kunst. Hiermee belicht ze op subtiele wijze twee kanten van een onderwerp; begeerte en onbehagen; dood en leven; het tijdelijke en het eeuwige.

Maartje Folkeringa denkt door te maken. Haar kleurrijke sculpturale werken komen voort uit een fascinatie voor intermenselijk gedrag, zoals ongeschreven regels, (non-verbale) communicatie, zelfpresentatie en conformisme. Deze bronnen zijn uitgangspunten; ze creëert tijd om tijdens het maakproces materiaal, kleur, vorm en positieve en negatieve ruimte te onderzoeken. Folkeringa werkt met verschillende materialen zoals gegoten aluminium, keramiek, acrylhars, textiel, kneedbare epoxy, en acrylverf. Het eigen maken van nieuwe ambachten en materialen is een terugkerend element in haar artistieke praktijk. Geïnspireerd door symbolen uit de hedendaagse beeld- en consumptiemaatschappij en persoonlijke ervaringen, wordt alles hand-getransformeerd tot sculpturale werken in een tactiel universum.