Grote Portretten Galerij

Met werk van Paula van Ameijde

18|11|18 – 16|12|18
Pictura,  Voorstraat 190,  Dordrecht

400 jaar geleden was het bon ton onder de deelnemers aan de Synode vergadering om zichzelf te laten portretteren. Belangrijke mannen waren ze tenslotte. In 2018 doet Pictura dit nog eens dunnetjes over.

Nu niet de belangrijke mannen, maar iedereen die wil. Begin dit jaar konden alle Dordtenaren met motivatie zich opgeven als model om geportretteerd te worden. Uit de vele aanmeldingen zijn er 100 geselecteerd en deze mensen; mannen, vrouwen en kinderen, meer en minder belangrijk, zijn gekoppeld aan 100 kunstenaars, onder wie een groot deel Picturianen. Het doel is om te laten zien hoe er in onze tijd over het portret wordt gedacht. Waar dat in 1618 realistisch was, is dat nu zeer divers, zowel in uitvoering als concept. U bent van harte welkom om deze uiteenlopende stijlen en gedachten zelf te komen ervaren.

Pictura is speciaal voor De Grote Portretten Galerij een dag per week extra open: dinsdag t/m zondag van 13 tot 17 uur.

Gedurende de expositie vinden er iedere zondag om 15 uur gesprekken plaats met kunstenaars en modellen over hun ervaringen. Op zondag 16 december sluiten we dit project feestelijk af. Daarnaast, om de tentoonstelling extra gedenkwaardig te maken, is er een catalogus gemaakt. Geen boek, maar een verzameling ansichtkaarten op A5 formaat. Alle 100 samen vormen de catalogus, maar u kunt ook uw eigen catalogus samenstellen van alleen die portretten die u aanspreken. De kaarten zijn uitsluitend te koop in Pictura.