Kunstfietstocht

Een expositie en project door Chantal van Lieshout

11|07|22 – 24|07|22

De kunstfietstocht is een eigen gecreëerde residentie die de vorm aan neemt van een soort marathon. Iedere week neemt Chantal 1 dag de tijd om te fietsen om vervolgens de rest van de week aan het werk te gaan samen met kunstenaars of collectieven uit de stad waar ze doorheen reist. De fietstocht zal in het kader staan van verbinding. Een thema dat zich in haar werk genesteld heeft en juist in deze tijd van essentieel belang is voor de maatschappij en de kunstwereld.

 

Wolk, vlieg, lantaarnpaal, kiezelsteen, mestkever.

Wat voelt een mier die zich per ongeluk op je arm begeeft en zich tussen je arm haren door manoeuvreert op de maat van de dreunende muziek die je luistert?
Verwonderd en verbaasd door de dingen om zich heen en grappige gedachten die daarbij op komen borrelen verzamelt Chantal verschillende dingen. Alles kan interessant zijn, maar de meeste interesses heeft ze voor de allerkleinsten en de allergrootste, die nog duidelijk deel zijn van onze werkelijkheid. Vliegjes, bergen, algen, zeeën. Verzamelen is voor Chantal een manier van verbindingen leggen tussen spullen, vondsten, persoonlijke verhalen en nostalgische herinneringen. Hoewel ze met haar verzameldrang altijd verbondenheid zoekt botst ze soms op schuldgevoelens van hebzucht. Vaak moet ze zichzelf vertellen dat ze niet alles wat bijzonder is hoeft te bezitten en dan bedriegt ze de boel door er toch een tekening of foto van te maken.
Dingen zijn veelheden en verzamelen is het toevoegen van verbindingen aan die veelheid. 
Tijdens de fietstocht wilt Chantal dingen die ze tegen komt verzamelen om ze vervolgens uit te werken in sculpturen en installaties. Naast dit verzamelen en verbinden met haar omgeving zou ze ook graag verbinding aan gaan met collega-kunstenaars. In de afgelopen jaren heeft ze namelijk veel plezier en inspiratie gehaald uit samenwerkingen en groepstentoonstellingen. De kunstenaars of kunstinstellingen waar ze samenwerking mee ga zocht zijn gevestigd in de steden waar ze doorheen reist. Via het netwerk dat ze opgebouwd heeft met ‘Wentelteefjes’ een kunstcollectief waar ze mede-oprichter van is, of eventueel via een Open Call, hoopt ze de kunstenaars te bereiken. 
Lees hier meer.