Er was eens…

23|09|22

Eerste editie van Amsterdam Sand Sculpture Festival neemt verhalen uit De Oeverlanden als thema.

Op vrijdag 23 september a.s. opent de eerste editie van het Amsterdam Sand Sculpture Festival in landschapspark De Oeverlanden. Verzamelen om 16:00 uur of 18:30 uur bij ateliercomplex Nieuw&Meer voor een exclusieve wandeltocht langs de sculpturen. Verwacht een gesprek over het wilde leven versus de oprukkende braafheid. Lachen, gieren, huilen.

Het festival is een initiatief van kunstenaar Teun Castelein. Hij verzamelde vele vreemde, huiveringwekkende en bijzondere verhalen uit het park en zocht de samenwerking met professionele zandkunstenaars. De verzamelde verhalen zijn het uitgangspunt voor vijf grote zandsculpturen die van 24 september tot 23 oktober gratis zijn te bewonderen.

Er was eens… een rafelrand
Er was eens een rafelrand. Een plek met fraaie strandjes en wilde natuur. Waar recreanten, rustzoekers en natuurliefhebbers hun geluk zoeken. Net als de mannen in het cruise-zone gebied, de arbeidsmigranten die er een tijdelijke slaapplek vinden en jongeren een nachtelijke hang-out. De Oeverlanden is volgens Teun Castelein één van de meest inclusieve en vrijzinnige plekken van Amsterdam. Een unieke plek in de stad. Maar ook een rafelrand waar tolerantie en vrijheid op gespannen voet staan met elkaar.

Eerste zandsculptuurfestival dat schuurt
Waar de meeste zandsculpturenfestivals een family-friendly beleid hanteren kiest Teun Castelein voor een schurende variant van dit laagdrempelig medium. Met het Amsterdam Sand Sculpture Festival zet de kunstenaar de zandsculpturen in om lastige sociale kwesties te agenderen. Denk aan onderwerpen als ‘homobashing’, ‘groot stedelijk natuurbeleid’ en ‘inclusiviteit ‘ en hoe deze onderwerpen elkaar in de weg zitten. Om deze onderwerpen tastbaar en bespreekbaar te maken kiest Castelein voor een imaginaire aanpak verwijzend naar sprookjes: Er was eens…

Kampioen zandsculptuurbouwers
De vijf grote sculpturen die in De Oeverlanden te bezichtigen zijn, worden gemaakt door Martijn Rijerse, Marjon Katerberg, Enguerrand David, Johannes Hogebrink en Hanneke Supply. Allen professionele zandkunstenaars met een goede trackrecord. Europees kampioen 2021 Martijn Rijerse over deze uitdaging: “Het is een fantastische uitdaging om een beeld te maken dat tegelijkertijd verleidt en verwondert, de bezoeker uitdaagt en relevant is. Een mooie manier ook om dit prachtige medium te herwaarderen.”

Partners
Het Amsterdam Sand Sculpture Festival wordt in samenwerking met verschillende organisaties in de Oeverlanden opgezet: Ateliercomplex Nieuw&Meer, Tuinpark Ons Buiten, Natuur- en Milieueducatie centrum de Waterkant, watersportvereniging Onklaar Anker, De Oeverlanden Blijven! en Paviljoen Aquarius.

Informatie voor de bezoeker
Via website amsterdamsandsculpturefestival.com kunnen bezoekers de plattegrond van het park en informatie over de sculpturen vinden. (noot: deze website staat vanaf 17 september online) De beelden zijn van 11u00 tot 16u00 gratis te bezoeken.

Over Teun Castelein
Teun Castelein is een Nederlands kunstenaar met een eigenzinnig oeuvre. Hij weet uitdagende maatschappelijke thema’s op zijn geheel eigen en unieke wijze te benaderen, zo verkocht hij authentieke stukken poolijs met als slogan ‘op = op’, richtte met voormalig bootvluchtelingen een rederij op in Amsterdam om toeristen rond te varen en liep tijdens de corona pandemie door Amsterdam als eenmansbloemencorso. Zijn werk is nationaal en internationaal ruimschoots gecoverd, hij werd in 2016 genomineerd voor ‘Amsterdammer van het Jaar’ en won met Rederij Lampedua in 2017 de Vredesduif.

Sponsors
Het Amsterdam Sand Sculpture Festival is mede tot stand gekomen door een financiële ondersteuning van Gemeente Amsterdam, stadsdeel Nieuw West, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Stichting Nieuw&Meer en Stichting InOpdracht.

 

Noot voor de redactie:
U bent van harte welkom bij het opbouwen van de zandsculpturen vanaf woensdag 14 september. Voor interviews, beeldmateriaal en aanvullende informatie, kunt u contact opnemen met kunstenaar Teun Castelein op: 06 588 999 66 of teuncastelein@gmail.com of met curator Joanna van der Zanden op 06 241 193 03 of joanna@throwingsnowballs.nl

Extra info