’97 Er is meer

14|06|97 – 15|06|97
Nieuw en Meer,  Oude Haagseweg,  Amsterdam

De Open Dagen 1997, ‘Er is meer’, is het eerste initiatief in de geschiedenis van het kunstenaarscomplex waarvoor alle geïnteresseerden en nieuwsgierigen waren uitgenodigd om de ateliers van kunstenaars te komen bezichtigen. De kunstenaars hielden individuele presentaties van eigen werk en stonden de bezoekers te woord. Dat de voormalige munitiedepots tussen ringvaart en Nieuwe Meer door kunstenaars en andere creatieven tot werkterrein was geworden, was inmiddels algemeen bekend.

Ook tot ver buiten de stadsgrenzen was het voor velen geen onbekende dankzij manifestaties als Oeverlanden (1989), Oogbaden (1991), Parameter (1993) en Absolute Treshold (1993). Deze overwegend thematische tentoonstellingen vonden plaats buiten het atelier van de kunstenaar: langs de oevers van de Nieuwe Meer, op het eigen terrein rond de magazijnen en loodsen tot in de nieuwe (inmiddels afgebroken) vleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wat er zich op het terrein en in die ateliers dagelijks afspeelde bleef voor de buitenwereld verborgen. Dat er in de omgeving van Nieuw en Meer hiervoor een interesse was ontstaan, had ondermeer te maken met het feit dat het complex er in tien jaar tijd een groot aantal buren bij kreeg dankzij de aanbouw van Nieuw Sloten, een nieuwe Amsterdamse wijk.

Ook kon men kennis maken met docenten die in hun eigen atelier cursussen op het gebied van schilderen, keramiek en olieverf organiseren. Er waren activiteiten voor de kinderen, zoals kijkdozen maken. Verder was er muziek en lekker eten. Zondagmiddag werd het weekend afgesloten met een kunstveiling.

Deze eerste Open Dagen waren een succes en leverden voldoende enthousiasme om te komen tot andere verfrissende initiatieven: het jubilieumjaar (10-jarig bestaan) 1998 wordt gevierd met Archipel en de Barre Tocht.  Vanaf 2000 worden er weer Open Dagen gehouden.

Organisatie: Tineke Tromp