’00 Eggnog

9|09|00 – 10|09|00
Nieuw en Meer,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

Tijdens de Open Dagen 2000, getiteld ‘Eggnog’, lag het accent wederom op de individuele presentaties in de ateliers van de kunstenaars. Er werden contacten gelegd tussen publiek en deelnemers. Wie niet kon komen miste weliswaar de persoonlijke interactie, maar kon het gebeuren volgen op internet.

De geïnteresseerde bezoeker kon zich reeds een week voor aanvang van de Open Dagen oriënteren op wat de kunstenaars te bieden hadden. ‘Industry – The Gallery Art’, een galerieruimte van George Heidweiller aan het vernieuwde Heinekenplein, opent dan haar deuren voor een expositie waarin alle deelnemers met een werk zijn vertegenwoordigd.

Ook tijdens de Open Dagen waren er buiten de ateliers mini tentoonstellingen te bezichtigen bij wijze van preview op het echte werk in de ateliers. Een lange lijn van vitrinekasten met werk van de deelnemers siert de binnenstraat tussen de twee magazijnen. Deze smaakmaker was een project van van Casper Berger en Marie-Jose Hoeboer. De verlichting werd gedaan door Johan Vonk.

En er gebeurde meer buiten de ateliers. Pieter van Schelt bouwt een website waarop een live fotoreportage te zien is tijdens het weekend. En op diverse plekken zijn performances te zien van Willy van de Griendt, Jaqueline Simons en Hester van Dapperen en Martin Stroober. Er is muziek van ‘Hardzeer’, DJ Steven Sont en de ‘Glamour Twins’.

Eggnog’ is een speelse associatie naar aanleiding van de toenmalige discussie over het fenomeen broedplaatsen.
Bureau Broedplaatsen is een projectorganisatie van de gemeente Amsterdam die tot taak heeft meer betaalbare ateliers en (woon-)werkruimtes voor kunstenaars en alternatieve, culturele ondernemers te vinden en te ontwikkelen. Nieuw en Meer geldt als een van de oudste vrijplaatsen van Amsterdam, dat zelfstandig wordt beheerd en bestuurd ten einde betaalbare werkplekken te creëren voor kunstenaars en andere creatieven. Dat ei was dus reeds gelegd (en uitgebroed).

Organisatie: Nicolle Schatborn, Marie-Jose Hoeboer, Liesbeth Bijwaard, Annet Pallesen, Jeanine Theunissen, Tineke Tromp
Legenda en plattegrond: Annet Kiesewetter