Culturele Stelling Amsterdam

Manifestatie 'Ode aan Amsterdam'

3|09|11
Museumplein Amsterdam

Nieuw en Meer is onderdeel van de Culturele Stelling van Amsterdam, een groot Amsterdams netwerk van kunst- en cultuurproducenten die werkzaam zijn op creatieve werkterreinen en vrije ruimten aan de rafelranden van de stad. Zaterdag 3 september brengt de Culturele Stelling een Ode aan Amsterdam, een ode aan creativiteit en culturele vrijheid die de stad zo bijzonder maakt.

Midden op het Museumplein, in het culturele hart van de stad laat de Culturele Stelling zien waar de kracht van Amsterdam in werkelijkheid vandaan komt! Dat is urgent in de huidige concurrentiestrijd tussen steden, de focus op bezoekersaantallen, het debat over subsidies en de aantasting van de vrijheid. Kunstenaars, creatieven en vrije geesten vertrekken om 14:00 uur vanuit oostelijke en vanuit westelijke richting met twee optochten door de stad. Om 16:00 uur arriveren de stoeten op het Museumplein waar de 120 meter lange ‘Tafel van de Idee’ dienst doet als sokkel voor alles waar de Culturele Stelling voor staat. Op en rond de tafel wordt een gevarieerd programma geboden van bijzondere culturele uitingen uit de Culturele Stelling: presentatie van de Keuken van het Ongewenste Dier met de ganzenkroket, het resonantiekanon, poppentheater, beingajellybar, soepkeukenbakfiets, de luchtbus, hiphop uit Heesterveld, opblaasobjecten etc.. Vanaf middernacht zullen deelnemers uit de Culturele Stelling onverwachte en bijzondere optredens verzorgen in de bekende dansnacht van de Melkweg, Ctrl+alt+dance.

De Culturele Stelling is een onafhankelijk en zelforganiserend initiatief van culturele en creatieve vrijhavens uit Amsterdam en omgeving. Zij hebben zich verenigd en treden uit de schaduw van de periferie, de rafelranden en de vrije ruimten om een nieuwe bloei van stedelijke cultuur mogelijk te maken.

U bent van harte uitgenodigd hiervan getuige te zijn en met de deelnemers te spreken. Elke deelnemer is zijn eigen woordvoerder en vertelt als zodanig zijn verhaal.

Programma

  • 14:00 – 16:00 uur. Twee optochten trekken door de stad, één uit oostelijke en één uit westelijke richting met eindbestemming het Museumplein.
  • 16:00 – 20:00 uur. Manifestatie Culturele Stelling op het Museumplein.
  • 0:00 – 05:00 uur. Optredens in de Melkweg

Pers