Culinair lint ’08

Manifest over behagen en onbehagen in de kunst

21|06|08
Nieuw & Meer,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

Manifest over behagen en onbehagen in de kunst

Naar aanleiding van haar 20-jarig bestaan organiseerde Nieuw en Meer op 21 juni 2008 de kunstmanifestatie Een Culinair Lint.

Het was een reactie op de ontwikkelingen in de kunstwereld dat kunst steeds meer voorstelt als iets om te behagen. Deze tendens is merkbaar op grote tentoonstellingen zoals de Biënnale in Venetië en Dokumenta in Kassel. Maar ook in het ‘veld’, op andere evenementen en tentoonstellingen en in de media.

Het Culinaire Lint richtte zich op het begrip “aan tafel gaan” omdat dit bij uitstek een moment van behagen is. In deze overtreffende trap van het creëren van een behaagmoment; namelijk het ontwerpen van een extreem lange tafel werd het venijn gelegd in wat er op tafel komt. Het begrip koken of eten c.q. genieten werd zodanig vormgegeven dat deze vervreemdend was, confronterend en zelfs reflecterend.
40 kunstenaars van zowel het terrein als daarbuiten presenteerden hun visie op “eten en gegeten worden“.
De bezoekers konden een avontuurlijke weg afleggen langs een gedekte eettafel met een lengte van 700 meter. Op verschillende plekken kon men aanschuiven en verrast worden door culinaire genoegens en ongenoegens.