Bed, bad, brood en kunst

Elsbeth Pluimers

Achter een metalen deur opgevolgd door een entree die aanvoelt als een kleine expositie, ligt het atelier van Elsbeth Pluimers. Een ontvangst vol hagedissen, fossielen, sculpturen, vissen en meer. Ze maakt niet alleen sculpturen met keramiek, steen, glas en brons maar heeft het afgelopen jaar ook een bijzonder buurtproject gedaan in Nieuw-Sloten.

“Think global, act local” begint Elsbeth over het project waarbij 32 ongedocumenteerden een kunstwerk ontvingen gemaakt door kinderen uit de buurt. In een oud schoolgebouw aan de Anderlechtlaan krijgen ongeveer 60 ongedocumenteerden Bed, Bad en Brood. Met beperkte middelen en vaak een erg nabije buurman of -vrouw proberen deze mensen hier te (over)leven. Om een connectie te creëren tussen de buurt en de ongedocumenteerden deed Marlies Wijnen, cursist van Elsbeth, wijkbewoner en vrijwilliger, een aanvraag bij de gemeente met een plan om die verbinding te maken door middel van beeld.

Met hulp van het Leger Des Heils (de enigen die contact hebben met de mensen van huize Anderlecht) werd een vragenlijst verspreid onder de bewoners. Een vragenlijst waar ingevuld kon worden waar de persoon van houdt, zoals kleuren, landschappen, objecten, favorieten. De resultaten werden weer terug gegeven aan Elsbeth die vervolgens aan de slag ging met de kinderen uit de buurt. In 2,5 uur maakten ze in het buurthuis tijdens ‘Verven in de vakantie’ een kunstwerk en een brief. Een cadeau speciaal op maat gemaakt, een bijzonder gebaar om het verblijf een stukje fijner en meer welkom te laten voelen.

Na de kinderen zijn er ook 14 volwassenen aan de slag gegaan om een groot schilderij te maken voor in de gemeenschappelijke ruimte van het huis. Een werk dat tot stand gekomen is door cursisten uit de buurt die samen 27 panelen vulden dat samen één groot kunstwerk werd. De eerste aanmelding voor deze samenwerking heeft zelfs plaats gevonden op het terrein van Nieuw en Meer, tijdens de Open Ateliers.

Elsbeth Pluimers voegt nog toe dat ze zich in de angst van buurtbewoners kan verplaatsen maar ook in de situatie van de ongedocumenteerden. Er zouden tussen alle partijen meer ballen moeten rollen om samen te kunnen leven in deze stad. En om conflicten uit de weg te gaan wordt er teveel gepraat. “Kop dicht en schilderen!” zegt Elsbeth lachend, want zo krijgen we hart, hoofd en handen in balans.

 

Binnenkort zal er een officiële opening plaats vinden van het kunstwerk voor in de gemeenschappelijke ruimte. Een moment waar iedereen; buurtbewoners én bewoners van huize Anderlecht welkom wordt geheten door Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering in Amsterdam) om het werk te bewonderen.

Meer informatie in de volgende pdf’s: