Barretocht

4|09|98 – 5|09|98
Nieuw & Meer,  Oude Haagseweg 51,  Amsterdam

BAR IS DE EENHEID VAN DRUK

Een Barre Tocht langs vele wunderbars op het Nieuw en Meer terrein. Dertig bars door kunstenaars bedacht en vormgegeven. Een kunstzinnig experiment met het uitgaansleven.

Op 4 en 5 september 1998 was er een festival waarbij een groot gedeelte van de ateliers omgebouwd was tot de meest bizarre en uiteenlopende interpretaties wat een bar nu eigenlijk zou kunnen zijn. De bar gezien door de ogen van een kunstenaar.

De bezoekers belandden in een ware kroegentocht waarbij elke bar een uitgesproken eigen ambiance had. Het idee achter dit initiatief was om het concept van ‘een Bar’ als een vertrekpunt te nemen voor een kunstgebeuren dat gelijk een performance, installatie, object-theater en culinair kunstvorm, in één was. De roes die een kunstervaring te weeg kan brengen gemengd met de roes van alcohol. Waar kunstenaars als Karel Appel en Kienholz in de jaren 60 binnen hun museale- kunst omgeving bleven, hebben wij deze sociale ruimte buiten het kunstdomein opgezocht.

De normaal gesproken besloten wereld van het atelier of de werkplaats werd door deze ‘bar’ transparant gemaakt voor de interactie met de buitenwereld. Elke kunstenaar kon op persoonlijke wijze zijn of haar ideeën rondom het beleven en inrichten van een bar realiseren. Dit was niet nieuw: in Berlijn is het na de val van de muur ook gebeurd. Kunstenaars konden in de vaak gratis ruimten in illegaliteit ongemoeid elke fantasie botvieren op het terrein van het uitgaansleven. Wat wel uniek was dat het complex in een keer veranderende in een soort Old Wild West gold-diggers town met meer saloons dan woonhuizen, vandaar de titel : de barre tocht.

Doordat in Amsterdam de wildere ongecontroleerde ruimtes zoals de Silo, het Vrieshuis en vele andere ‘vrije’ panden bijna zijn verdwenen, en verruild voor brave broedplaatsconstructies, ontbreekt binnen het uitgaansleven de ruimte voor het experiment. Bizarre en avontuurlijke plekken die niet onderworpen zijn aan mainstream en commercie. Waarom zou een bar of dansgelegenheid alleen opgezet kunnen worden als er geld aan te verdienen valt? Kan een bar geen interface of een sociale omgeving zijn, waarin je iets nieuws uitprobeert?