‘Architectural Healing’

Open de Koepel

6|10|18 – 11|11|18
De Koepel,  Harmenjansweg 4,  Haarlem

‘OPEN DE KOEPEL  –  ARCHITECTURAL HEALING’

EXTRA ingelast:
UNDER THE LIGHTNESS // architectural laser installation
Vladimir Grafov
Vrijdag 09 en zondag 11 november, na zonsondergang
meer info onderaan bij de evenementen

De Koepelgevangenis van Haarlem gaat een nieuw leven tegemoet. Het monumentale gevangeniscomplex wordt getransformeerd tot een nieuw centrum met university college, bioscoop, werkruimtes, woningen, horeca etc. Om de renovatie van De Koepel met een flinke knal in gang te zetten organiseert Cityscapes Foundation samen met de eigenaar van het gebouw Stichting Panopticon de kunstmanifestatie OPEN DE KOEPEL. Kern van de manifestatie is de expositie ARCHITECTURAL HEALING. 46 kunstenaars hebben zich ingeleefd in de voormalige ‘strafgevangenis’ en presenteren werken die een bijzonder licht schijnen op heden, verleden en toekomst van dit unieke architectonische erfgoed. 

De expositie bestaat uit drie delen: 

Open de Cellen:
kring van kunstwerken in de cellen rond het Koepelplein
Open de Koepel:
grote installaties en performances op het Koepelplein
Knock on the door:
interactie tussen kunstenaars met diverse culturele achtergronden.

Deelnemende kunstenaars ‘Open de Cellen’:  Leon van Es, Marissa Evers, Gijs Frieling, Hans van Houwelingen, Job Koelewijn, Charlotte Koenen, Jean Bernard Koeman, Krijn de Koning, Jeroen Kramer, Alexa Meyerman, Dennis Molema, Semna van Ooy, Anastasija Pandilovska, Remy & Veenhuizen, Cathy Same Lottin, Sandro Setola, Marleen Sleeuwits, Agniet Snoep, Jean Marc Spaans, Studio LA, Marjan Teeuwen, Giny Vos, Chrystel Bouwmeester-Wassenaar, Dickens van der Werff, Peter Zegveld, Nicky Zwaan. 

Deelnemende kunsternaars ‘Open de Koepel’:   Frederique Albert Bordenave, Ivo Bol, Aldo van den Broek, Robbie Cornelissen, Allard van Hoorn, Lyndsey Housden, Lucas Lenglet, Ruchama Noorda, Marc Ruygrok, Marion Traenkle en Vladimir Grafov.

Deelnemende kunstenaars ‘Knock on the door before you enter’: Nagham Abo Assaf, Zakia el Abodi, Ghalia Benali, Kristina Benjocki, Sebastian Diaz Morales, Hussein el Faqih, Thana Faroq, Jikke van Loon, Richtje Reinsma, Daphe Rosenthal, Sally Samaan. 

OPENINGSTIJDEN:
op zaterdagen (2 – 8 pm) en zondagen (2 – 6 pm)
ENTREE: entreeprijs: € 7,50 –

bestel kaartjes op:   www.opendekoepel.nl 

In het kader van ARCHITECTURAL HEALING is De Koepel zes weekenden het toneel van van een veelkleurige programmering met Artist Talks, Performances-Avonden, een symposium, muzieksessies, filmvoorstellingen en een grootste afsluitende Performance-Avond:

EVENEMENTEN

ARTIST TALK: zaterdag 13 Oktober, 4-5 en 5-6 pm
met: Semna van Ooy, Dickens van der Werff, Peter Zegveld, Marc Ruygrok en Cathy Same Lottin.

ARTIST TALK: zaterdag 20 Oktober, 4-5 en 5-6 pm
met: Marleen Sleeuwits, Krijn de Koning, Job Koelewijn, Agniet Snoep, Lyndsey Housden

ARTIST TALK: zaterdag 03 November, 4-5 en 5-6 pm
met: Ruchama Noorda J. B. Koeman, Tejo Remy, Marjan Teeuwen, Gijs Frieling.

SYMPOSIUM ‘ARCHITECTURAL HEALING’: woensdag 07 November, 3-6 pm,
Het thema ‘Architectural Healing’ wordt nader verkent tijdens een symposium waarvoor sprekers zijn uitgenodigd met verschillende wetenschappelijke achtergronden.
met: Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Nel Draaijer (psycho-therapeut), Maarten Doorman (filosoof), Job Koelewijn (kunstenaar).

PERFORMANCE AVOND ‘SOUND&SILENCE’: zaterdag 09 November, 8-11 pm
kunstenaars: Ivo Bol, Marion Traenkle, Allard van Hoorn, Frederique Albert Bordenave.
Componist Ivo Bol schreef ism Marion Traenkle voor ‘Open de Koepel-Architectural Healing’ een compositie die op deze avond uitgevoerd zal worden.

UNDER THE LIGHTNESS// Architectural laser installation
Vrijdag 09 en zondag 11 november vanaf zonsondergang.
door Vladimir Grafov
Een gigantisch uurwerk van laserstralen in de monumentale Koepelgevangenis van Haarlem, het icoon van de “social engineering” van 120 jaar geleden. Waar het oordeel en de macht van de rechtsstaat, het ruimtelijk concept en het levensritme bepaalden. Alles is onderdeel van het hermetische ritme van de architectonische vorm; de cellen, de spanten, de ramen en het binnen plein. De wijzers van het uurwerk gaan steeds sneller, totdat de koepel wordt doorstraald en zich zo als het ware opent: het begin van de transformatie.

Vladimir Grafov


ARTIST TALK: zaterdag 10 November, 4-5 en 5-6 pm.

met: Robbie Cornelissen, Lucas Lenglet, Jeroen Kramer, Jean Marc Spaans.

Laat het ons svp weten als u een van deze events wilt bijwonen dan reserveren wij voor u een ticket:         RESERVEREN TICKETS 

Tot op heden waren de exposities van Cityscapes Foundation altijd vrij toegankelijk. In verband met de grote omvang en de daarmee gepaard gaande kosten, wordt voor OPEN DE KOEPEL -ARCHITECTURAL een entreeprijs gevraagd.

Cityscapes Supporters sturen we graag vrijkaartjes voor de expositie:   vrijkaartjes 

Wordt nu Cityscapes Supporter:   AANMELDING CITYSCAPES SUPPORTERS