Archipel ’98

Kunsteilanden in het Nieuwe Meer

15|08|98 – 6|09|98
Oeverlanden Nieuwe Meer Amsterdam

Nieuw en Meer vierde met de expositie archipel 98 haar tienjarige bestaan. De bijzondere ligging van het terrein, een schiereiland vormde het uitgangspunt voor de tentoonstelling.

Omgeven door het water van Nieuwe Meer en Ringvaart, een eiland, de beperkte ruimte daarvan en het eigen gevoel voor tijd: vraagt men de kunstenaars naar de specifieke eigenschappen en kwaliteiten van dit complex dan noemt men de rust, de afgelegen ligging en de oorspronkelijkheid van het gebied.

Het lag derhalve voor de hand de kunstenaars te vragen eilanden te ontwerpen, een Archipel.  Anders dan binnen een museum of galerie ontstaat rond het eiland van de kunstenaar een natuurlijke ruimte. In deze omgeving geplaatst kan het de sereniteit versterken of juist doorbreken.  Dit benadert het uitganspunt van Land Art waarin het samenspel van kunstwerk en omgeving van essentiele betekenis is. Het verschil ligt echter in het object-achtige karakter van het eiland zelf. Het confronteert de toeschouwer als een obstakel. In die zin is het eerder sculptuur, een dissonantie voor een monotone achtergrond. De zeer uiteenlopende projecten van deze tentoonstelling versterken deze indruk. Het eiland van de kunstenaar is als een binneste buiten gekeerd atelier, een plek van intimiteit en openstellen tegelijk. An island is an image of modern subjectivity, zoals Robert Lindsay het noemt. Juist de spanning tussen het natuurlijke eiland en zijn natuurlijke omgeving, de contradictie tussen fictief en reeel, prive en openbaar, tussen statisch en bewegend, aanwezig en afwezig maakt het werk zo anders. De tien geselecteerde kunsteilanden reageren op een zeer uiteenlopende manier op dit gegeven.

Idee: Holger Nickisch
Artistieke leiding: Thomas Lenden, Holger Nickisch, Harry Pattynama

Pers:

Floating Asylum 1998

Installatie van Rini Hurkmans op het Nieuwe Meer, Amsterdam
15 Augustus 1998 / 6 September 1998
oliedrums, hout, ijzer, zeildoek, touw, ankers
220 x 280 x 340 cm